domingo, 16 de mayo de 2010

Sobre contextos

(Esta entrada está escrita en Catalán y en Castellano, mis dos lenguas, la paterna y la materna, por la materia y por el contexto)

Fa gairebé trenta-cinc anys, quan mancava molt poc perquè destapéssim les botelles de cava amb què celebràrem el traspàs del dictador, Raimon, el cantautor de Xàtiva (l’aclariment és per als més joves) cantava per primera vegada “Jo vinc d’un silenci”, una cançó intensa, rotunda, una declaració de principis identitaris i de classe des d’una posició clarament contrària a les imposicions de la dictadura i de l’espanyolisme associat al Règim (la lletra completa de la cançó és fàcilment accessible a nombroses pàgines web).

La tercera estrofa n’acaba amb dos versos que han assolit l’estatus de frase lapidària: «qui perd els orígens perd identitat», i és aquesta frase, que em ronda pel cap des de fa dies, la que em dóna peu a la reflexió d’avui.

És obvi que les condicions polítiques, socials i culturals han variat a l’Estat espanyol en els darrers trenta anys (tot i que Raimon continuï tenint problemes per a cantar lliurement al País Valencià a causa de l’ús que fan del poder determinats hereus ideològics del sistema anterior). I em sembla obvi també que les circumstàncies polítiques, socials, econòmiques, culturals i demogràfiques del nostre context (el de les Illes Balears, l’espanyol, l’europeu i, fins i tot, el de la globalització) permeten reflexionar sobre l’afirmació de Raimon des de perspectives distintes: distintes de les d’aleshores, benauradament, i diferents entre si.

A la frase hi ha, clarament, dos conceptes: “els orígens” i “identitat”, i una acció que els vincula: la pèrdua. Anem per parts, doncs.

Què entenem, en el món d’avui, com a inclòs en “els orígens”? La procedència geogràfica? ¿Els eixos culturals distintius i diferenciadors respecte d’altres (religió, concepte de família, llengua, tradicions)? ¿Les expressions culturals pròpies derivades d’aquests eixos distintius (arquitectura, literatura, pintura, música, cinema, etc.)? La història política i institucional d’un determinat territori a partir d’una fita concreta?

Què incloem, ara per ara, en el concepte d’identitat? Què ens fa sentir-nos identificats amb algú, amb un grup, amb una causa, amb nosaltres mateixos? ¿Aquests mateixos factors exclusivament o també aspectes “afegits” procedents d’altres “orígens”, aportacions —personals i col•lectives— culturals, ideològiques, vitals...?

I, quan els orígens són “mixtos”, ¿n’hi ha uns de més identitaris que els altres? Si fos així, no es perdria també identitat renunciant a una part dels orígens? Quan parlem de “llengua materna”, pensem en la de cadascú o en la nostra?

I les persones que han d’emigrar, aquestes que ara denominem en llenguatge políticament correcte “nouvingudes” o “nous ciutadans”, ¿també perden identitat si perden els orígens?

Em manquen coneixements d’antropologia cultural per poder fer afirmacions amb autoritat en resposta a totes aquestes preguntes; però, tot i així, com que la ignorància és agosarada, no defugiré l’atreviment de treure’n algunes conclusions personals.

Sospito que Raimon ja pressuposava que la identitat no es defineix exclusivament pels orígens, qualssevulla en siguin l’abast, la procedència o els trets diferencials; perquè no diu “la identitat”, sinó “identitat”. Estic convençuda que la nostra identitat individual i col•lectiva es construeix mentre vivim i es conforma i s’enriqueix amb les aportacions passades i coetànies dels que han estat i són a prop i dels que han estat i són enfora, en el temps i en l’espai; dels que han fet conscientment la història i dels que l’han feta per accident; dels que han contribuït a fer avançar el gènere humà sumant experiències, descobriments, coneixements i saviesa des de qualsevol racó del planeta i dels que els han divulgats; dels que han conreat les arts i les lletres i dels que han conreat la terra i la mar; dels que han anat a córrer món i dels que han vetllat perquè no s’apagués el foc...

Estic convençuda que en un context com l’actual hi ha almenys dos grans perills reals pel que fa a la pèrdua d’identitat, individual i col•lectiva: la possibilitat d’uniformització cultural, “a la baixa” i amb caràcter gairebé global, i l’atomització cultural autodefensiva. Una ens pot empobrir, i molt, i l’altra ens pot impedir enriquir-nos. M’estimo més no triar per no haver de prendre.

******************************

Hace casi treinta y cinco años, cuando faltaba muy poco para que descorcháramos las botellas de cava con las que celebramos la muerte del dictador, Raimon, el cantautor de Xàtiva (la aclaración es para los más jóvenes) cantaba por primera vez “Jo vinc d’un silenci” (“Vengo de un silencio”), una canción intensa, rotunda, una declaración de principios identitarios y de clase des de una posición claramente contraria a las imposiciones de la dictadura y del españolismo asociado al Régimen (la letra completa de la canción es fácilmente accesible en numerosas páginas web).

Su tercera estrofa acaba con dos versos que han alcanzado el estatus de frase lapidaria: «qui perd els orígens perd identitat» (“quien pierde los orígenes pierde identidad”), y es esta frase, que me ronda por la cabeza desde hace días, la que me da pie a la reflexión de hoy.

Es obvio que las condiciones políticas, sociales y culturales han variado en el Estado español en los últimos treinta años (a pesar de que Raimon continúe teniendo problemas para cantar libremente en el País Valenciano a causa del uso que hacen del poder determinados herederos ideológicos del sistema anterior). Y me parece obvio también que las circunstancias políticas, sociales, económicas, culturales y demográficas de nuestro contexto (el de las Illes Balears, el español, el europeo e incluso el de la globalización) permiten reflexionar sobre la afirmación de Raimon desde perspectivas distintas: distintas de las de entonces, afortunadamente, y diferentes entre sí.

En la frase hay, claramente, dos conceptos: “los orígenes” e “identidad”, y una acción que los vincula: la pérdida. Vamos por partes, pues.

¿Qué entendemos, en el mundo actual, como incluido en “los orígenes”? ¿La procedencia geográfica? ¿Los ejes culturales distintivos y diferenciadores respecto de otros (religión, concepto de familia, tradición, lengua)? ¿Las expresiones culturales propias derivadas de dichos ejes distintivos (arquitectura, literatura, pintura, música, cine, etc.)? ¿La historia política e institucional de un determinado territorio a partir de un hito concreto?

¿Qué incluimos, hoy por hoy, en el concepto de identidad? ¿Qué nos hace sentirnos identificados con alguien, con un grupo, con una causa, con nosotros mismos? ¿Estos mismos factores exclusivamente o también aspectos “añadidos” procedentes de otros “orígenes”, aportaciones —personales y colectivas— culturales, ideológicas, vitales...?

Y, cuando los orígenes son “mixtos”, ¿son unos más identitarios que otros? Si así fuera, ¿no se perdería también identidad renunciando a una parte de los orígenes? Cuando hablamos de “lengua materna”, ¿pensamos en la de cada cual o en la nuestra?

Y las personas que deben emigrar, ésas a las que ahora denominamos en lenguaje políticamente correcto “recién llegados” o “nuevos ciudadanos”, ¿también pierden identidad si pierden los orígenes?

Me faltan conocimientos de antropología cultural para poder hacer afirmaciones con autoridad en respuesta a todas estas preguntas; pero, aun así, puesto que la ignorancia es osada, no eludiré el atrevimiento de extraer algunas conclusiones personales.

Sospecho que Raimon ya presuponía que la identidad no se define exclusivamente por los orígenes, cualesquiera que sean su alcance, su procedencia o sus rasgos diferenciales; porque no dice “la identidad”, sino “identidad”. Estoy convencida de que nuestra identidad individual y colectiva se construye mientras vivimos y se conforma y enriquece con las aportaciones pasadas y coetáneas de los que han estado y están cerca y de los que han estado y están lejos, en el tiempo y en el espacio; de los que han construido conscientemente la historia y de los que la han construido por accidente; de los que han contribuido a hacer avanzar al género humano sumando experiencias, descubrimientos, conocimientos y sabiduría desde cualquier rincón del planeta y de los que los han divulgado; de los que han cultivado las artes y las letras y de los que han cultivado la tierra y el mar; de los que han recorrido el mundo y de los que han cuidado de que no se consumiera el fuego...

Estoy convencida de que en un contexto como el actual existen por lo menos dos grandes peligros reales por lo que se refiere a la pérdida de identidad, individual y colectiva: la posibilidad de uniformización cultural, “a la baja” y con carácter prácticamente global, y la atomización cultural autodefensiva. Una puede empobrecernos, y mucho, y la otra puede impedir que nos enriquezcamos. Preferiría no tener que escoger.

No hay comentarios:

Publicar un comentario